על ״חרבות ברזל״ ועל תקומה
סדר היום שלי תובעני. אני היא התובעת ממני: לקום מוקדם מאוד, להסתובב קצת בחוץ, ולשוב ליום שבו עלי לסיים לקרוא ספר, לכתוב כמה שיותר, וגם
בעמוד זה אספר על הספרים שבתהליכי כתיבה כעת, תכנונים לעתיד, מחשבות על המלאכה הזו ותחקירים שנערכים סביב. גם כאן – כמו במולטי-בלוג – יש חיים פנימיים: זהו עמוד שיתעדכן כל הזמן, ויחשוף לכם את היצירה העדכנית ביותר שלי, בצירוף הזדמנות לרכוש אותה לפני כולם.
לפניכם עמוד מתעדכן השוטח בפניכם את תהליכי הכתיבה והמחקר, שהם מאחורי הקלעים של תהליכי הכתיבה. בקרוב – פחות או יותר – תוכלו לרכוש את הספר הזה בחנויות הספרים.
מתבצעת עבודת מחקר עמוקה בנוגע לפיזיקה, לשם השלמת הדמות של מיכאל. ככל הנראה, זוהי עבודה שתארך עוד זמן רב. מקווה כי הדבר משתלם.
ואגב – אני באמת לומדת פיזיקה, מראיינת פרופסורים והולכת לשיעורים קבוצתיים ופרטיים. כל זה לצורך כתיבת דמות של פיזיקאי-גאון, כי עלי להבין איך הוא חושב, לעומק ובאמת, מעבר לחשיבה האנליטית הבסיסית שגם אני ניחנתי-קוללתי בה.
אז אתמול ישבתי עם אחד המורים שלי, ושתינו קפה בגינה שלו אחרי סשן החוק-השני-של-ניוטון. החלקתי מבט על הצמח המטפס, ושאלתי כבדרך אגב מהי משמעות החיים, ולמה הכל כל כך בעל-גוון-טרגי. ציפור חלפה מעל ראשינו, והוא חייך ואמר לי מה דעתו בנושא, והדגיש: “בכל מקרה, אפילו לפי הפיזיקה החדשה, התשובה לשאלה הזו היא סובייקטיבית.
…כלומר, האמת קיימת ביחס לכל מערכת ייחוס”, הטעים המורה הפרטי, שגילו כגילי – שלושים – ונמשים מכסים את אפו. הוא הניח את הקפה שלו והחל לצייר על לוח הטושים שהוא לוקח איתו לכל מקום (הם טיפוסים): “למשל – את היא מערכת ייחוס ‘נועה’. ואם אני רוצה לחקור את האמת של מערכת ‘נועה’, עלי להבין איך ‘נועה’ תופסת את הדברים, ומהם הדברים ביחס אליה, לפי דעתה”.
קפצתי: “רגע רגע, איזה שטויות! שנינו יושבים בגינה, מדברים שפה, זו אמת! אם זה לא היה במשותף, לא היה כלום!”
“נכון”, הוא השיב, “יש אמת אובייקטיבית. אבל כנראה שרוב הדברים מלבדה תלויים באיך שכל אחד מודד הכל, ומה הוא בוחר למדוד. זה נותן לנו הרבה מאוד כוח”.
הנהנתי. הרגשתי סבל עמוק-עמוק באותו הרגע.
כלומר הייתי מאושרת, אבל גם נורא-נורא עצובה, כי כל כמה שהוא הסביר לי דברים כן הרגשתי לבד: חשבתי על התאוריות של ריצ’ארד טיילור ודקארט, ידיים מכוונות ואלוהים רואה-כל, וכל הדתות; אנשים שמסבירים לנו מה האמת, והמוח האנליטי זקוק להם כדי להירגע, כשהבטן מתהפכת בחוסר תוחלת. “אין לי אחת משלי”, מלמלתי. “אני בסך הכל בן-אדם כלשהו. אני לא יודעת דברים. אני שואלת את כולם”. הוא חייך בשלווה ולא אמר כלום. מי ידע שפיזיקאים הם מורי זן.
וזה באמת הרגל שלי כבר שנים, לשאול את כולם מהי האמת או מה דעתם, ולהידהם מכמה שהם פשוט יודעים. התחושה – שעלתה גם בוקר אחר כך, כששכבתי על הספה בקליניקה של הפסיכולוג, והוא ישב מאחוריי, בלתי נראה – “…היא שכולכם יודעים משהו, אפילו אתה”, זעמתי. “כולם יודעים את הדבר הזה, ומאוד בטוחים בו, ולכן אני שואלת אותם. ואני לא מיתממת, אני לא מנסה להישמע חמודה, בחיי – אם אני נאלצת להתחיל להבין לבד מה דעתי על כל מיני דברים, אני מוצאת בתוכי כוח מאוד חזק, מאוד רע, מאוד נוקב, שבכלל לא פגשתי”. הוא שתק, ובהתחלה לא סבלתי את השתיקה שלו, אבל לאט-לאט התרגלתי אליה. התרגלתי לריק שאי-שם, התשובה שלא מגיעה.
סדר היום שלי תובעני. אני היא התובעת ממני: לקום מוקדם מאוד, להסתובב קצת בחוץ, ולשוב ליום שבו עלי לסיים לקרוא ספר, לכתוב כמה שיותר, וגם
19.11.23 – אחרי יום ההולדת לפרוע למתן שחגגנו יחד עם עידו ומורי; אחרי שצפיתי בסרט שלושת-שעות הילדות שלי, שסבא צבי ז״ל ואז אבא צילמו, והשתנתה
17.1.24: המלחמה נכנסת לתהליך היצירתי. קטע מתוך היומן שלי בנידון:
בקרוב
היי! הגעתם לבית הוירטואלי שלי, שמיועד לכם. אני אוהבת לשמוע מכם ולהתחבר ברשתות ופה. כתבו לי, עקבו אחריי, ספרו לי מה חשבתם.
אתם מוזמנים להרשם לרשימת הדיוור כדי לקרוא כל אייטם ראשונים, וליצור איתי קשר לכל רעיון לשיתוף פעולה אישי או עסקי ביננו. אני כאן: