נכתב בעיר אתונה – וב-22.12.23:
נראה שאלוהים הוא מים. וזה סופי. וככל ששותים מים, כן מתמלאים באלוהים. נראה שכמו בכל המקרים, חוזרים מבחינה הגותית להתחלה – תאלס צדק, תאלס הפילוסוף הראשון, שישב על גדות המים ותפס את עצם-קיום-הפילוסופיה, רק משום שהביט במים; הוא שאל שאלות על ראשית (ביוונית: ארכיי), ואולי זוהי המעגליות – זה שכבר הבנו את הדברים, שכחנו אותם, וכעת נזכרים: המים תופסים את צורתו של כל דבר אבל אי-אפשר לתפסם. אלוהים הוא מים ולכן האנומליה של המים היא חידה פיזיקלית שעוד אין לה מענה. אלוהים אדירים.
23.12.23
דברים שאומרים אנשים כשאין להם את הרוח היוצרת: שכל האומנויות כבר נוצרו. שאין עוד מילה חדשה להגיד, ואין טעם לייצר עוד. שאת יצירות המופת הדגולות יצרו כבר, ואין להוסיף על כך מאום.
זה משפט שאומר אדם שאינו תלוי ביצירת האומנות תלות של באמת, כלומר הוא צרכן שלה, אולי צרכן כביר שיש ללמוד ממנו לצרוך, אבל הרוח הזו אינה עוברת בו (וזה בסדר: לבטח עוברות בו רוחות אחרות, בטח אם הוא צרכן. הוא אולי דגול מאין כמוהו, אולי מנהיגותי. אבל הוא לא יתאבד למען יצירה ולכן הוא מקשקש שטויות במיץ). מי שחושב שיצירות מופת הן עניין כמותי וסטטיסטי, לא מבין את הכאב המבעבע בבטן של יוצרי-היצירות, לא מבין את אורח החיים היצרני ופשוט חי לו ביקום נורמלי ומטריאלי. אני יודעת שאני פוגעת ומעליבה את האדם הזה עכשיו, אני מצטערת, אבל מאוד חשוב למתוח גבול על אמירה שהיא אלימה כלפי סופרים/ות משוררים/ות ואמנים/ות, שדופקים חשבון, בטח שהם דופקים, כי לבם פועם.
זה שאי-אפשר לדמיין את האינטרנט בטרם יומצא, לא אומר שהוא לא יומצא. וזה שנוצרו דברים כבירים, רק משליך אותנו אחורה היסטורית. בכלל, כל אמירה מסוג ״לעולם לא יהיה – שלום״, ״לעולם לא תהיינה עוד – יצירות מופת״, הן דרכים של אותו אדם רציונלי ומגובש מדי לבקש: לעולם לא אמות. לעולם לא לא-אדע. כל מי שסביבי מוכרחים להיות נורמטיביים, וחלילה לא מוחות פוריים של משהו שהעולם יזדקק לו כמו מים.
וזה כואב – לעזאזל – תמיד כואב. זה סוג מסוים של אלימות. האדם הזה לא יבין את התלות הגמורה של יוצר בעשייה שלו, תלות שאינה כישרון, תחביב, אינטר-דיסציפלינריות, אלא אוויר לנשימה; הוא לא מבין, וזה שאי-אפשר להסביר לו, לא אומר שהוא צודק. טוב? אי-אפשר להסביר כמו שאי-אפשר להסביר אהבה. אבל היא חד-משמעית ומתרחשת, גם בהווה, ומי שמתווכח עם ההתרחשות שלה הוא שמוק. טוב?
2024
כה אמר ניטשה ב״המדע העליז״, קטע 84: ״יופיה הפראי של אי-התבוניות של השירה מפריך את משנתכם, הוי התועלתנים! דווקא הרצון להשתחרר פעם מן התועלת – הוא אשר רומם את האדם, הוא אשר נתן לו את ההשראה למוסריות ולאומנות!״
21.1.24
9:34 – אלוהים בירך אותי באי-נוחות. אי-הנוחות, התחרות, האימה, האגו הגדול או הקטן שלי, כל אלו מתרים בי לרוץ; כשהם נעדרים מאנשים, אמנם אלו מאושרים יותר, נינוחים ולא מוכרחים ליצור, או מוכרחים להתייפות, או מוכרחים להצטיין – אבל אז הם מתבוננים באלו שיש מעין אש בוערת בישבנם, ותוהים איך, איך, ומנכסים את זה לכישרון או לגאונות. הם מתעלמים מהכאב שמוכרח לבעוט בי מאחור כל אותה הדרך; מתעלמים מהזכות הגדולה להיות מחוסרת בטחון, ״אלא אם״ אני מצויינת, יפה, מושקעת כלכלית, בדרך למעלה, בונה את הסיפור, אוכלת את הספרים, מנגנת באינטנסיביות, חטובה וספורטיבית, מעולה מכפי שהייתי אתמול. אני נלחמת בטבע ובזמן – אני כואבת, כואבת! וזוהי הזכות, זוהי המתנה. ואין זו חוסר ענווה. נהפוך הוא. זה הגילום היפה ביותר של רגש נחיתות, של חיי-ביבים. מותר לשרוף הכל בתמורה להישג. מותר להסוות את הדרך, לפחד מכל איום, לגלות בתוך עצמי כוח אנטי-פייתי (מלשון פיה! כי תמיד קראו לי פיה, והנה): אלכסנדר מוקדון, ניטשה. זה להבין את ההרס ולפתח אדישות כלפי כל מה שאינו כוח-בטון-ענק, כצעדי מפלצת.
זה הסיכום לסעיף הקודם: אנשים שחיים בשקט עם המחשבה שאי-אפשר ליצור יותר דברים גדולים, הם אנשים שמוכרחים להרגיש בטחון עצמי, שלוות נפש, נוחות.
4 תגובות
מזווית הראייה שלי כחוקר טבע אין אורגניזמים לא יצירתיים. היצירות שמשנות את העולם באמת נעשות כנראה בלא מודעות ובלא הצורך בהכרה. היצירה הגדולה ביותר – הקוד הגנטי, נעשתה ללא מודעות ובאקראי. למרות זאת, היא המקור לכל יצירה שתבוא אחריה. גם השיפוט על היצירה הוא דבר אוניברסלי והוא מתקיים באורגניזמים שונים ממניעים שונים באופן סובייקטיבי המאפיין את המין (בונה הסוכות למשל הוא ציפור היוצרת גלריה ותערוכה לשיפוט). היוצרים הגדולים הם לרוב אנונימיים ויצירתם נתונה לשיפוט של כוחות הטבע הא-ביוטי והביוטי. יצירתם ממלאה את הטבע בציפורים, זוחלים, יונקים, חרקים ועוד כהנה וכהנה אמצאות ויצירות. כנראה שמדובר ב מיליון וחצי יצירות מתועדות. האדם מתיימר להיות מעל כל היצירה הזו, לדעתי הסובייקטיבית האדם הוא רק סתם עוד אורגניזם (יומרני במקצת) שיצירתו עדיין לא עומדת במבחן הזמן.
למרות כל הנאמר לעיל, ניתן לראות שהאדם יצר עבור עצמו כמה דברים שקידמו אותו קצת כאורגניזם. אני מניח שכל אחד יחליט מה באמת קידם אותו. דבר אחד ברור למדי: תמיד האמצאה טכנולוגית הקדימה את היצירה שנקרא לה כאן “אמנותית” היה צורך במדען שיצור פלסטיק מעץ כדי לייצר סרטי צילום, היה צורך בחשבונאי שייצור תכנית השקייה כדי ליצור כתב, היה צורך בצייד מתגנב כדי ליצור צבעי הסוואה, היה צורך במתמטיקאי כדי ליצור לוח שנה היה צורך בקהל שיצרוך את כל היצירות הללו וייתן להן תוקף בעצם הצריכה.
לעניות דעתי ובתוקף בורותי המולדת, אין הבדל בין צייר מתמטיקאי, ביולוג, סופר, שחקן או גנב. לכלום יש תרומה יצירה האנושית וכולם משפיעים בהתאם לטכנולוגיה העומדת לרשותם.
הקוד הגנטי הוא טכנולוגיה היוצרת טכנולוגיות באקראי.
ליאונרדו דה וינצ’י הוא דוגמא מצוינת ליוצר רב תחומי. עצם קיומו מעלה בנו את השאלה: “עד כמה אנחנו באמת מוכשרים?” בלי קשר לתשובה אני עזיז סובח שואל: “עד כמה אנחנו באמת משתדלים?”
דוגמאות ליוצרים שהיו חוקרים:
אסימוב (ביולוג), ליאונרדו דה ויצ’י, ארתור סי קלארק, הופסטאטר, ….יש אינסוף יוצרים כאילו. חלקם שילמו בחייהם ובשפיותם בשל יצירתם (גדל או קאנטור למשל), מתו בעוני ומחסור (גלואה למשל מת בדו קרב בהגינו על כבודה של זונה), תקצר היריעה….
על האנומליה של המים (שאינה חידה פיזיקאלית בלתי פתורה כל וכלל) לקרוא:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%90%D7%A0%D7%95%D7%9E%D7%9C%D7%99%D7%94_%D7%A9%D7%9C_%D7%94%D7%9E%D7%99%D7%9D